Any Celestí Devesa, l’artista dels Àngels

Aquest 2018 es proclamat com ANY CELESTI DEVESA… L’artista dels l’ÀNGELS, i a la vegada, EL PERSONATGE DEL PESSEBRE d’enguany, com estava programat, es L’ÀNGEL ANUNCIADOR.

Celesti Devesa PinadellaEl 20 de gener de 1868 va néixer en una masia de Begudà, municipi de Sant Joan les Fonts, l’escultor, gravador i escriptor Celestí Devesa Pinadella.

Format a l’Escola de Dibuix d’Olot, de ben jove va entrar a treballar al taller de sants EL ARTE CRISTIANO, on va modelar un gran nombre de peces. Com a escultor, va destacar en l’elaboració de làpides funeràries i figures per a panteons, a més de crear algunes figures de pessebre. La seva obra més coneguda i popular a Olot és el cap de la Gegantessa, modelat en fang l’any 1888 mentre Miquel Blay donava forma al Cap del Gegant.

Devesa va ser corresponsal a Olot del diari barceloní La Veu de Catalunya. També va publicar alguns treballs periodístics i literaris en revistes locals, com ara L’Olotí, Revista Olotina, i El Deber.

Va ser professor a l’escola d’art local durant vint-i-set anys, on va apostar per un mes- tratge acadèmic i classista, heretat de qui li havia ensenyat l’ofici, Josep Berga i Boix. Va morir a la ciutat d’Olot l’1 d’agost de 1935.

VEURE LA FITXA DE L’ARTISTA