Agrupació de Pessebristes d’Olot i la Garrotxa

L’Agrupació de Pessebristes d’Olot i la Garrotxa és una entitat sense ànim de lucre, amb un extens calendari d’activitats durant tot l’any. L’entitat està encaminada a preservar el llegat dels nostres avantpassats i de l’Escola d’Olot amb l’objectiu de promocionar l’art de fer el pessebre, amb convocatòries i concursos, així com enaltir i donar a conèixer els treballs actuals dels figuraires i pessebristes del moment.

Els origens de l’art pessebrista

Des dels inicis de l’escultura a Olot al segle XVIII i per iniciativa dels diversos artistes-escultors que havia a la Vila, va començar el fet artístic, entorn del pessebre, del que nosaltres en som hereus. La ciutat d’Olot té una llarga tradició pessebrista que en la primera meitat del segle XX va estar vinculada en gran manera a una industria molt peculiar: l’estatuària religiosa.

Durant el segle XIX i fins la primera quinzena del XX les iniciatives pessebristes que es portaven a cap arreu del país eren de forma individual. Va ser en el transcurs dels primers anys del segle XX que hi hagué una necessitat clara de fer les coses en comú. Va néixer l’associacionisme.

Les entitats culturals de Catalunya

Moltes de les entitats, culturals i recreatives de Catalunya, són d’aquell temps. A Olot també fou així. Trobem grups pessebristes a les entitats més rellevants de la ciutat: a l’Orfeó, al Centre Catòlic, al centre obrer… De fet, els orígens pessebristes a Olot eren comercials… en resum, per fer negoci. I tots sabem que els artistes treballaven molt de forma individualitzada i a la callada. No existien ni gremis, ni associacions d’artistes. Campi qui pugui.

No fou fins que el pessebrisme va ser a iniciativa i acció dels ciutadans i del poble quan es varen crear les primeres associacions i es donà una empenta a la tradició. El pessebre havia entrat a les cases dels obrers. I les associacions, i també la nostra, sorgiren per promocionar, enaltir, valorar i potenciar el pessebrisme. El recolzament i el sopluig de les entitat religioses fou bàsic. Especialment dels caputxins.

El pessebrisme en l’actualitat

Han passat els anys, el fet pessebrista segueix viu, però… per molt de temps? Els canvis que la societat actual ha experimentat, dificulta el dia a dia. No hi ha temps per res. Fem de tot, però malament. El pessebre popular està en mans de les famílies i dels menuts de la casa. El pessebre artístic, el diorama, fa molt anys que es fa el mateix. No s’ha innovat. Als figuraires no els surten els números, i la gent vol producte barat.

A les entitats i associacions ens cal un revisió en profunditat de la situació i plantejaments innovadors de cara al futur. Calen noves propostes.