Mostra de pessebres a Olot

La mostra de pessebres és un esdeveniment que es celebra el Nadal de cada any, on es pot veure el pessebre a Olot i la Garrotxa en el decurs dels anys. L’escola d’Olot i del paisatge en el pessebrisme des dels seus inicis als moments actuals.

ELS ORÍGENS

Un intent de revitalitzar el sector de la imatgeria pessebrista i els taller d’estatuària i donar-lo a conèixer al món.

A mitjans del decenni 1980 Olot i la seva imatgeria religiosa tenien relacions amb la UNESCO.

Diverses delegacions, per diversos motius, visitaven Olot i els taller d’estatuària. En algunes d’aquestes visites, els representants de la Institució, va proposar que Olot, fos punt d’acollida del món pessebrista.

Aquesta proposta fou traslladada pels dirigents de l’Agrupació de Pessebristes d’Olot a l’Ajuntament Olotí. En aquella primera trobada es va acordar fer una segona reunió amb els dirigents de la UNESCO, encapçalada en aquells moments pel Sr. Mayor Zaragoza. Fruit d’aquell encontre va sorgir la intencionalitat de que Olot acollís una trobada dels màxims dirigents pessebristes del món.

En el 1986 es varen iniciar els primers contactes: Roma, Madrid, París, Barcelona… L’Ajuntament olotí, encapçalat per Pere Macias, va designar el regidor Miquel Serrat, per estructurar i programar aquella trobada.

En el 1987 es va presentar el primer esbós d’una TROBADA PESSEBRISTA INTERNACIONAL A OLOT.

Diversos contactes amb la Generalitat de Catalunya, i en especial el seu president H. Jordi Pujol, va proposar el 1992 com a data adient per a celebrar la MOSTRA. En aquell any, es farien moltes activitats esportives amb motiu de les Olimpíades de Barcelona. Catalunya tindria un ressò internacional. Dins el marc de les activitats paral·leles a les Olimpíades, i en els ambients culturals, Olot presentaria la MOSTRA DE PESSEBRISME.

Per part de la Federació Española, presidida pel Sr. Abalos de Madrid, es va nomenar Olot, com a seu d’un ENCUENTRO BELENISTA NACIONAL. La Federació Catalana va atorgar a Olot, la MOSTRA DEL PESSEBRE CATALÀ.

1992 era, a la vegada, l’any commemoratiu del Centenari del descobriment d’Amèrica. L’Institut de Cooperació Iberoamericana, presidida en aquell temps per l’olotí Sr.Ramon Mulleras, va promocionar i propagar la trobada d’Olot a Iberoamerica. Diversos consolats i ambaixades Iberoamericanes a Espanya varen col·laborar i participar a la Mostra d’Olot.

Des de Santa Llúcia del 1992 i fins la Candelera del 1993 (durada del cicle nadalenc català) a Olot va ser la seu de la MOSTRA INTERNACIONAL DE PESSEBRISME.


CONVOCATÒRIA 2015

Descarregar programa: Mostra de pessebres 2015

Artista convidat a la mostra 2015-2016: PERE BATLLE I MOLAS

Els seus pares residien a Mieres (La Garrotxa) i la mare estava embarassada. En Pere va néixer el 1955 a la Policlínica d’Olot A l’escola de Mieres comença a fer els primers pessebres amb Mossèn Prat, al Patronat. En Pere es casa i es trasllada a viure a Banyoles. Els seus primers treballs pessebristes daten de 1998. En Colomer el va conduir al món del pessebrisme degut a les seves qualitats artístiques. Escull com escenari pels seus diorames, masies, poblets i paisatges del món rural. La seva obra pessebrista i artística va estretament lligada a l’Escola d’Olot. Des de 1999 participa en diversos concursos a Catalunya i a l’estat espanyol. Els seus treballs es veuen premiats a Banyoles, Lloret de Mar, Girona, Vélez-Rubio, Bilbao… Forma part de la vella escola de pessebristes de Banyoles. És un dels grans pessebristes del moment a Catalunya.

batlle-molas-diorama-pessebre_2010 DIORAMA DEL 2010
NAIXEMENT EN EL PORTAL
Figures d’Amadeu Anglada.
Diorama del 2010
batlle-molas-diorama-pessebre_2011 DIORAMA DEL 2011
NAIXEMENT ENTRE CERAMISTES
(Estil bíblic)

Figures dels Germans Castells, Joaquim Pérez i Família Bertran.
Realitzat al commemorar el 25è aniversari de la Federació Catalana de Pessebristes.
batlle-molas-diorama-pessebre_2012 DIORAMA DEL 2012
PASTORS I NENS S’APROPEN ADORAR
Figures de l’Amadeu Anglada.
batlle-molas-diorama-pessebre_2013 DIORAMA DEL 2013
NASCUT EN EL CORRAL
Figures de Josep Traité i Amadeu Anglada.
batlle-molas-diorama-pessebre_2014 DIORAMA DEL 2014
NAIXEMENT
Figures de Joaquim Pérez, Germans Castells i del taller l’Art Cristià d’Olot.
batlle-molas-diorama-pessebre_bilbao_2013
DIORAMA DEL 2013
1er. PREMI BILBAO 2013

100% Olot pessebrista